Back

KONCERT - GUDAČKI KVARTET PORIN

23lis19:3021:00KONCERT - GUDAČKI KVARTET PORIN

Vrijeme

(Nedjelja) 19:30 - 21:00

O događaju

KONCERT

GUDAČKI KVARTET PORIN

DORA KULEŠ – violončelo

Nedjelja, 23. listopada 2022. u 19.30 sati

Pastoralni centar župne crkve Svih svetih – Sesvete

Ulaz slobodan

PROGRAM

 

 

Ivan Jarnović

                                                       Koncertantni kvartet u F-duru, br. 1

Allegro con spirito

Andantino – attaca:

                                                                      Allegro       

 

 

  1. Matz

Elegija

 

 

  1. Palanović:

Slike minulih ljetnih sutona

 

 

  1. Haydn:

Gudački kvartet u d- molu,op.76, br.2

Allegro

Andante o piu tosto Allegretto

Menuet

Finale

 

 

Godine 1998., u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji osnovan je Gudački kvartet Porin.
Pored intenzivnog zajedničkog rada tijekom studija na Akademiji, kvartet je aktivno sudjelovao na majstorskim tečajevima kod Valtera Dešpalja, a kasnije i kod vrhunskih svjetskih gudačkih kvarteta kao što su Amadeus, Alban Berg, Bartok, Janaček, Smetana i Praški kvartet.
Danas njegov stalni postav čine violinisti Ivan Novinc i Tamara Mihojević, violistica Lucija Brnadić i violončelistica Neva Begović.

Mladi kvartet se vrlo brzo profilirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava postigavši brojnim nastupima uspjehe ne samo diljem Hrvatske već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, BiH, Kanadi te u dalekoj Argentini. Na svjetskoj izložbi Expo 2000. u Hannoveru, kvartetu je ukazana čast da predstavlja hrvatsku glazbu, a iste godine, na poziv Austrijskog društva za suvremenu glazbu sudjeluje na koncertu mladih austrijskih kompozitora u Beču te nastupa i na salzburškom Mozarteumu. Od ostalih značajnih nastupa treba izdvojiti nadasve uspješnu izvedbu 2. gudačkog kvarteta Krzysztofa Pendereckog na Muzičkom biennalu Zagreb 2007. (kojoj je prisustvovao i sam skladatelj!,) zatim nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama 2008., 2009. i 2012., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (u sklopu ciklusa Lisinski subotom) 2008. godine, na Croatie la voici festivalu hrvatske kulture u Francuskoj u Parizu 2012. godine, te sudjelovanje na YAM Sessionu u organizaciji JM International u Norveškoj 2016. godine.

 

Od 2006. godine kvartet Porin priređuje u Zagrebu vlastite cikluse koncerata, najprije u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, a zatim u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana.
Kvartet surađuje s mnogim značajnim hrvatskim glazbenicima, a u širokom repertoaru pored klasika posebnu pažnju posvećuje hrvatskom skladateljskom opusu.
Osvojio je i tri vrijedne nagrade: Ivo Vuljević (za najbolje mlade glazbenike u 2002. godini), Darko Lukić i Radio podij.
Za ciklus koncerata održanih u sezoni 2007. / 2008. godine kvartet Porin dobio je najveće priznanje koje komornim sastavima dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika – diplomu Milka Trnina.

 

 

Dora Kuleš rođena je 25.07. 2008. u Zagreb. U dobi od osam godina upisuje glazbenu školu Zlatka Grgoševića u Sesvetama, u klasi prof. Lovre Kovačevića. Ubrzo pokazuje veliku sklonost prema učenju violončela i ljubav prema klasičnoj glazbi. Godine 2022. upisuje srednju školu Glazbenog učilišta Elly Bašić u klasi prof. Andrije Šimića. Pohađa satove violončela kod prof. Dobrile Berković-Magdalenić i prof. Smiljana Mrčele u Zagrebu.

Danas pohađa prvi razred srednje škole GU Elly Bašić. Iza sebe ima mnogobrojne solističke i komorne nastupe. Svoje prve javne nastupe ostvaruje 2017. u Božićnim pripredbama osnovnih i srednjih škola u Zagrebu. U dvorani Vatroslava Lisinskog, na stotoj obljetnici rođenja Antonia Janigra (2018.), imala je čast nastupiti sa stotinu pedeset i pet mladih čelista. Sa Simfonijskim orkestrom mladih (SO-DO) nastupa u KD Vatroslava Lisinskog na Festivalu glazbe Zagreb – Kuća dobrih tonova. Ostvaruje i zapažene solističke nastupe, kao što su : Advent na Prekrižju u Uredu Predsjednika (2018. i 2019.), s Gudačkim kvartetom Rucner u Maloj dvorani KD V. Lisinski (2020.), s Gudačkim kvartetom Rucner i mladim sesvetskim glazbenicima u Sesvetama (2020.), s Klavirskim triom Dubrovnik (2021.) te Snježanom i Anom Rucner (2021.), Zagrebačkim solistima (2021.) te s Zagrebačkim kvartetom u Sesvetama (2022.)

Samostalno nastupa i u Hrvatskom glazbenom zavodu 2019. Redovito se odaziva na nastupe povodom otvorenja izložbi i promocija knjiga.

Usavršava se na majstorskim tečajevima kod eminentnih pedagoga i profesora poput Monike Leskovar, Igora Mitrovića, Nikole Ruževića, Gala Faganela, Eldara Saparayeva, Tobiasa Stosieka, Milana Hudnika, Sare Minemoto, Nike Zlatarić, Pavla Zajceva i Mihovila Karuza.

Nagrade : 2. nagrada na 1st. Online String Competition (Poljska), 2. nagrada na državnom HDGPP natjecanju (2022), 2. nagrada na natjecanju Silk Way (Sergey Prokofiev), Russia 2021., 1. nagrada na 8. mješovitom međunarodnom natjecanju glazbenika solista i komornih sastava (Bistrički zvukolik, 2021.), 2. nagrada na Online Musical Competition „Musical lace“, Idrija – Slovenija 2021., 3. nagrada na 18. Međunarodnom gudačkom natjecanju Rudolf Matz, 2021., 1. nagrada na 7. Međunarodnom mješovitom natjecanju glazbenih solista i komornih sastava (Bistrički zvukolik, 2020.), 1. nagrada sa najviše osvojenih bodova na 8. Međunarodnom muzičkom takmičenju u Bečeju (Fantast, 2019.), 2. nagrada na XXIV. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika „Daleki akordi“, 2019., 2. nagrada na regionalnom 56. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa (2018.)

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content