Back

IZLOŽBA
'Taj Čas', Kristijan Horvat

10ruj18:0020:00IZLOŽBA
'Taj Čas', Kristijan Horvat

Vrijeme

(Subota) 18:00 - 20:00

O događaju

Kristijan Horvat rođen je 19.12.1998. u Zagrebu.

Tijekom odrastanja pokazuje sklonost likovnoj umjetnosti i izražavanju. Upisuje Gimnaziju Sesvete te potom Grafički fakultet u Zagrebu gdje studira Dizaj grafičkih proizvoda. Trenutno je na 5. godini Grafičkog fakulteta.

Uz fakultet bavi se glazbom, ilustriranjem te tiskanjem u tehnici sitotiska. Član je kolektiva Naive koji se bavi tiskanjem autorskih na odjevne predmete u tehnici sitotiska.

Za više informacija posjetite www.naivenaive.com

naive.naive.studio@gmail.com

instagram: mir.k.ec

instagram: naive.nost

S dvadesetak crteža i otisaka u tehnici sitotiska predstavlja se na ovoj izložbi Kristijan Horvat.

Ovom najavom u nekoliko uvodnih riječi ne želimo predlagati objašnjenja, ispitivati ni navoditi na zaključke. To naprosto nije u prirodi djela koja su pred Vama. Poput prologa preporučamo Vašem osobnom doživljaju tumačenje motiva, razloga i pozadine. Koliko je uopće moguće posredovati između autora i publike, uputiti u ono važno, prevesti u riječi jedan likovni svijet koji se kod Kristijana očigledno razvija godinama, bez obzira na njegovu mladost, kao vrlo osobno bilježenje vidljivog svijeta koji se nepredvidivo transformira i pretvara u svijet mašte.

Sve što Kristijan vidi, sve je povod, sve je motiv preobrazbe, fantazmagorične preobrazbe „običnih stvari“ u nešto što podsjeća na bajku. Zbilja se pretvara u neke neobične metafore, ilustracije nekih nepoznatih i neispričanih narodnih priča, kao da stvara neko mistično likovno etnografsko pismo. Staro i novo ulazi u neposrednu vezu.

Autor je angažiran i sudjeluje u projektu Naive, kako i sam ističe u svojoj biografiji. Mladi ljudi okupljeni u ovom kolektivu na nov i neopterećeni način otkrivaju različita područja etno umjetnosti, hlebinsku slikarsku školu i rousseauovske ideje, a to je važno i za Kristijanovu percepciju kreativnosti, intuicije, odbijanje elitizma i uvjerenje kako vrijedi poticati ljude da stvaraju i sudjeluju u radionicama koje i sam vodi, pa će se takva prilika pružiti i u okviru ove izložbe.

U bučnom, uznemirenom pa i sumornom svijetu, u hektičkoj stvarnosti koja nas sve opterećuje, Kristijan tihim, jednostavnim i nenametljivim bilježenjem trenutaka i osjećaja koji krenu iz detalja, u mašti rastu i onda se likovnim jezikom spontano i postepeno ostvaruju u meditativnom procesu privlači promatrača u svoj osobni magični svijet.

Formati, tehnike i materijali uvijek su usko povezani sa sadržajem, slično kao i jezik kojim govorimo i njegova sintaksa, odaju mnogo toga. I u ovome slučaju medij je poruka. Crtež na malom formatu, A5 i A4, papir iz bilježnice, prikladan je odabir. Izbor crteža koji je prva bilješka, idejna skica, koncept, način da se zaustavi ono što je zapelo oku, naglašava autorovo namjerno odbacivanje pretencioznosti, egocentričnosti i tendencioznosti i ponovo naglašava jednostavnost, jasnoću i iskrenost. Daljnjom razradom i izvrsnom crtačkom vještinom te inicijalne, svakodnevne motive pretvara u fantastične likove i forme, a formatom malena djela u  prave likovne eseje.

Grafiku odlikuje karakter multioriginala, a Kristijan Horvat kao grafički dizajner to vrlo dobro zna. Na kraju, mnoga njegova djela koja nadilaze uobičajenu definiciju dizajna, završavaju otisnuta sitotiskom i postaju dostupna svakome.

Likovni program Narodnog sveučilišta Sesvete još jednom predstavlja javnosti jednog doista vrijednog mladog umjetnika koji ima što pokazati i to je zaista lijepo vidjeti i u tome sudjelovati.

 

Prof.  Tajana Vrhovec Škalamera, dipl. pov. umj.

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content