Back

Dokumentarni film DORA – Bijeg u glazbu

20tra19:00Dokumentarni film DORA – Bijeg u glazbuO najvećoj hrvatskoj skladateljci Dori Pejačević

Vrijeme

(četvrtak) 19:00

O događaju

Sesvetska premijera dokumentarnog filma o Dori Pejačević održat će se 20. travnja u 19 sati u sklopu projekta Obilježavanje obljetnica velikih majstora klasične glazbe Narodnog sveučilišta „Sesvete“.

Dokumentarni film DORA – Bijeg u glazbu kroz povijesne i glazbene elemente te elemente filma ceste i odrastanja, prikazuje život ove talentirane hrvatske umjetnice. Film je to o ženskoj emancipaciji na početku 20. stoljeća kroz priču o životu jedne od najplodnijih i najpoznatijih hrvatskih skladateljica Dori Pejačević (1885.-1923.), čija su djela još za njezina života izvođena u Dresdenu, Budimpešti, Beču i drugim europskim glazbenim centrima.

Povijesna, glazbena i intrigantna priča
Život hrvatske grofice ima sve sastojke koji film čine uzbudljivim. Dora – bijeg u glazbu nije samo europski povijesni film koji prati povijesne događaje nego i glazbeni film, film o odrastanju izvanredne umjetnice. To je i detektivska potraga za tragovima čije nas je istraživanje četiri godine vodilo širom Europe.
Ali ovo je i film o nesretnoj, sretnoj i tragičnoj ljubavi i ženskoj emancipaciji početkom 20. stoljeća.
Glazbu ove skladateljice, koja je neopravdano uglavnom nepoznata u ostatku Europe, u filmu dojmljivo i dirljivo izvode lajpciška pijanistica Kyra Steckeweh, ukrajinski violinist Andrej Bielow te orkestar Leipzig Gewandhaus kojim dirigira Andris Nelsons.
Različite priče i niti zapleta povezane su montažerskim radom koji je već osvojio nekoliko nagrada. Živahan i uzbudljiv ritam filma također je i vizualna posveta velikoj i strastvenoj glazbi Dore Pejačević.

DORA – Flucht in die Musik, dokumentarni film, Njemačka, Hrvatska, 116′, 2022, red. Kyra Steckeweh, Tim van Beveren
Autori o filmu
U “jučerašnjem svijetu”, o kojemu piše Stefan Zweig, stvarala je skladateljica Dora Pejačević (1885-1923) svoja djela koja su nipošto inferiorna u odnosu na njezine poznate kolege toga doba. Rođena je kao grofica i mogla je razviti taj talent još u ranoj dobi. No, nakon Drugog svjetskog rata i pada monarhije, morala je prilagoditi svoj život novim vremenima kako bi nastavila skladati. “Osoba poput mene ne može odabrati klasu”, pisala je prijateljici.
Nakon njezine tragične smrti u Münchenu 1923. godine, Dora Pejačević pala je u zaborav izvan njezine matične zemlje. U filmu se oživljava glazbu. Autori, pijanistica Kyra Steckeweh i redatelj Tim van Beveren, zajedno s orkestrom dvorane Gewandhaus u Leipzigu, uspjeli su realizirati plan koji autorica nije uspjela dovršiti prije stotinu godina.
Promovirajući ponovno stavljanje skladateljica u središte pozornosti u glazbenoj povijesti bio je njihov cilj godinama. Zajednički film koji su Steckeweh i van Beveren ostvarili 2018. godine, Women Composers, doživio je veliku pažnju i osvojio nekoliko nagrada, uključujući prestižnu nagradu Opus Klassik za najbolju audiovizualnu produkciju u Njemačkoj 2020. godine.
Poput tog filma, novi filmski uradak nastao je bez javnih sredstava. Financiran je uz pomoć dviju uspješnih crowdfunding kampanja i privatnih pokrovitelja te realiziran usred okolnosti pandemije koronavirusa.

Van Beveren i Steckeweh u nastavku slavlja Dore Pjeačević planiraju niz projekcija filma i koncerata koje će Kyra Steckeweh održati diljem Njemačke, a popis možete pronaći na njihovim mrežnim stranicama. Na samu obljetnicu smrti Dore Pejačević, 5. ožujka, u Gewandhausu u Leipzigu održana su dva koncerta posvećena njezinim djelima uz još jednu projekciju filma Dora – Bijeg u glazbu.
Hrvatska premijera filma ranije prikazanog u Berlinu dijelom je festivala posvećenog hrvatskoj skladateljici koji, uz ovaj, uključuje i niz drugih programa koncertnog, izložbenog i diskurzivnog karaktera.
Osim toga, drugi koncerti, projekti te škole diljem zemlje koncipirali su niz zanimljivih programa kojima će inspirativan dokumentarni film o Dori Pejačević biti idealan uvod i početni impuls za bavljenje glazbom i životom ove autorice.

Organizator

Lokacija

DVORANA NARODNOG SVEUČILIŠTA "SESVETE"

Trg Dragutina Domjanića 6

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content