Back

KONCERT

11lis19:30KONCERTRuben Dalibaltayan - klavir

Vrijeme

(Srijeda) 19:30

O događaju

 

Ruben Dalibaltayan rođen je u Erevanu, u Armeniji 1973. godine. 

Od 2005 živi u Hrvatskoj i radi kao redovni profesor klavira na Muzičkoj akademiji

Zagrebu i Muzičkoj  akademiji u Ljubljani. Djeluje također kao gostujući profesor na majstorskim tečajevima na Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Liechtensteinu, Muzičkoj akademiji u Sarajevu te Talent Music Master Courses u Brescii. Predsjednik je Hrvatskog društva Aleksandar Skrjabin i umjetnički  direktor Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Radovljici u Sloveniji.

 

Studirao je na Državnom konzervatoriju Komitas u Erevanu, Ruskoj muzičkoj akademiji  Gnjesin i na Moskovskom državnom konzervatoriju Čajkovski u klasama Anahit Šahbazjan, 

Arthura Berngardta i Valerija Kastelskog. Na njegov profesionalni i osobni razvoj značajno su utjecali brojni izvanredni glazbenici poput Borisa Berlina, Lazara Bermana i Alexisa             Weissenberga.

Pobjednik je međunarodnih pijanističkih natjecanja u Armeniji, Kini, Hrvatskoj i Italiji. Na    internacionalnoj glazbenoj sceni ostvario je niz zapaženih nastupa: od recitala i koncerata s uglednim simfonijskim orkestrima, do muziciranja u različitim komornim sastavima, najčešće sa zagrebačkim Triom Amadeus i u klavirskom duu sa suprugom Julijom Gubajdullinom.

Profesor Dalibaltayan odgojio je generaciju mladih pijanista koji su postigli sjajne rezultate i osvojili nagrade na najuglednijim svjetskim natjecanjima kao što su Ferruccio Busoni, Queen Elizabeth, Robert Schumann i Međunarodno natjecanje za mlade pijaniste u Ettlingenu. Neki od njegovih studenata, poput Ivana Krpana i Aljoše Jurinića, postižu zavidne uspjehe na   međunarodnoj glazbenoj sceni. 

Dio Dalibaltayanova pedagoškog rada redovito je održavanje majstorskih tečajeva u           Hrvatskoj i inozemstvu. Nakon što je sa suprugom Julijom Gubajdullinom 2005. godine      osnovao Ljetnu pijanističku školu u Makarskoj, taj majstorski tečaj uz Jadransko more ubrzo se prometnuo u jedno od najistaknutijih događanja za mlade pijaniste u regiji.

Dalibaltayan osobitu pažnju posvećuje promoviranju djela armenskih skladatelja, čija je       osebujna glazba neraskidivo povezana s poviješću i kulturom njihove domovine. Krajem 2020 objavio je nosač zvuka “KRUNK” – Armenska klasična klavirska glazba. U suradnji s Hrvatskim radijem i Hrvatskim glazbenim zavodom 2016 snimio je cjelokupni klavirski opus hrvatskog skladatelja Blagoja Berse. Za taj dvostruki CD primio je najviše priznanje Ministarstva kulture Republike Hrvatske – Nagradu Vladimir Nazor za najviša dostignuća u glazbi i umjetnosti.  

 

Program:

L. van Beethoven – Sonata u Es-duru
“Les Adieux”

                    

Adagio/Allegro “Das Lebewohl”

Andante espressivo ” Abwesenheit”

Vivacissimamente ” Das Wiedersehen”

 

 

 F. Chopin –
Balada br.1  u g-molu op. 23


Balada  br.2 u F-duru op. 38


Balada br.3 u As-duru op. 47


Balada br.4 u f-molu op. 52

Organizator

Lokacija

DVORANA NARODNOG SVEUČILIŠTA "SESVETE"

Trg Dragutina Domjanića 6

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content