Loading Events

« All Events

SESVETSKA KULTURNA JESEN

Nedjelja, 23. rujna 2018.

KONCERT

MATEJA ŠARLIJA, flauta
PEDRO RIBEIRO RODRIGUES, gitara
Dvorana Narodnog sveučilišta „Sesvete“ 19.30 sati
Ulaz slobodan

Pedro Ribeiro Rodrigues (1984.,Mira De Aire, Portugal) klasičnu gitaru i klarinet počeo je svirati u dobi od 10 godina. Glazbeno školovanje započeo je u rodnom gradu u klasi prof. Dejana Ivanovića. Dobitnik je 1. nagrade na natjecanju São João da Madeira 2003. godine. Iste godine nastavlja obrazovanje u klasi prof. Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je i diplomirao 2007. godine. Pohađao je majstorske radionice kod cijenjenih gitarista i pedagoga kao što su Zoran Dukić, Carlo Marchione, Pablo Marquez i Costas Cotsiolis. Studij usavršavanja završio je 2010. godine u klasi prof. D. Petrinjaka.
Pedro Ribeiro Rodrigues nastupa solo i u komornim sastavima diljem Europe. Član je gitarsko g trija Elogio, uz Petrita Çekua i Tomislava Vukšića. Usporedno s nastupima, bavi se i pedagoškim radom. Na svom prvom nosaču zvuka, portugalske izdavačke kude Numerica, Pedro Ribeiro Rodrigues izvodi 9 sonata portugalskog sladatelja Carlosa Seixasa u vlastitim obradbama za gitaru.

Mateja Šarlija (1986., Zagreb) osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stekla je u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu u razredu Vesne Hajdin, a nastavila na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu Renate Penezić i Marine Novak. Tijekom školovanja sudjelovala je na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je šest prvih i jedne treće nagrade na državnim natjecanjima u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, od čega četiri kao solistica i tri kao članica komornog sastava. Od međunarodnih nagrada ističe dvije druge nagrade s natjecanja Lions Grand Prix, prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Vittoria Caffa Righetti u talijanskoj Cortemiliji 2000. i treću nagradu na prestižnom Natjecanju Jeunesses Musicales u Bukureštu 2001. Iste je godine postala i stipendisticom Fonda Vladimir Spivakov iz Moskve, što joj je omogućilo da uz još nekolicinu kolega iz Hrvatske nastupi u Kremlju. Također je bila i stipendistica Fonda Musik und Jugend iz Lihtenštajna. Solistički ali i kao prva flautistica Međunarodnog orkestra mladih YMISO (Young Musicians International Symphony Orchestra) od 2000. do 2003. nastupala je diljem Europe (Italija, Slovenija, Mađarska, Austrija, Poljska, Češka, Slovačka, Bjelorusija i Lihtenštajn) pod ravnanjem maestra Igora Corettija. Usavršavala se na satovima i seminarima eminentnih flautista i pedagoga kao što su Tinka Muradori, Ana Domančić, Katrin Zenz, Luisa Sello, Gaspar Hoyos, Michael Martin Kofler, Claude Lefebvre, a tijekom studija jedan je semestar radila i s Matejem Zupanom. Nakon diplome 2007. započinje još studij novinarstva te paralelno, kao vanjska suradnica, svira u orkestru Opere HNK u Zagrebu te Hrvatskom komornom orkestru, sve do 2009. Nakon četverogodišnje stanke u kojoj se u cijelosti posvetila studiju novinarstva i drugim interesima, u glazbeni se svijet vraća kao profesorica flaute u Glazbenoj školi Zlatka Grgoševića u Sesvetama. Od 2015. ponovno surađuje s Hrvatskim komornim orkestrom, a redovito nastupa i kao članica kvarteta flauta Nymphs.