Loading Events

« All Events

KONCERT

Srijeda, 7. studenog 2018.

KONCERT KLASIČNE GLAZBE

KATARINA KRPAN – klavir
VLADIMIR KRPAN – klavir
Srijeda, 7 studenog 2018.
Dvorana Narodnog sveučilišta „Sesvete“ u 19.30
ulaz slobodan

PROGRAM KONCERTA

JOHANNES BRAHMS: 16 valcera op.39, za klavir četveroručno

CLAUDE DEBUSSY: Petite suite za klavir četveroručno, L. 65
En bateau, Cortège, Menuet, Ballet

FRANZ SCHUBERT: Fantazija u f molu, D960, za klavir četveroručno

JOHANNES BRAHMS: Mađarski plesovi za klavir četveroručno
Br. 1 u g molu (Allegro molto)
Br. 2 u d molu (Allegro non assai- Vivace)
Br. 3 u F duru (Allegretto)
Br. 4 u f molu (Poco sostenuto – Vivace)
Br. 5 u fis molu (Allegro – Vivace)

Katarina Krpan diplomirala je 1992. godine. Poslije diplome dva puta je magistrirala: najprije na Conservatoire de Musique u Lausannei, a potom i u Zagrebu.
U repertoarnom pogledu sklona izazovima novoga, složenog – podjednako u intelektualnom kao i izvedbenom smislu – Krpan danas zahvaća i u najteže stranice pijanističke literature, poput integralne izvedbe poslovično teških etida G. Ligetija ili jednosatnog njoj posvećenog ciklusa skladbi Kate’s Kiss M. Tarbuka.
Njezin bogati tonski arhiv sadrži brojne studijske snimke te nekoliko kompaktnih ploča realiziranih za hrvatske i inozemne diskografske etikete.
Osobito je izražen njezin umjetnički interes za glazbu 20. stoljeća, kojoj posvećuje veliku pozornost, posebno hrvatskoj glazbenoj tvorbi. Uvjerenje u nužnost promicanja nacionalnog glazbenog stvaralaštva prenosi i na studente, pa je s tom nakanom 2010. utemeljila HR PROJEKT koji okuplja učenike glazbenih škola i studente Muzičkih akademija različitih katedri sa ciljem rada na djelima hrvatskih autora. Projekt je zadobio značaj pokreta. Nije slučajno da je upravo za HR Projekt nagrađena Plaketom Grada Zagreba.
Nagrade koje je dosad stekla afirmiraju vrijednost njezinih aktivnosti. Neke su već spomenute, a valja spomenuti i Nagradu Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja (2013.), Nagradu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (2013.) te Nagradu Neven Festivala Sv. Marka (2014.).
Redovna je profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Vijeća za poslijediplomske studije Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Niz godina djeluje kao gost profesor na Akademiji Steinway u Veroni (Italija).

Vladimir Krpan diplomirao je u razredu S. Stančića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, magistrirao je na Accademiji di S. Cecilia u Rimu u razredu C. Zecchija, a usavršavao se kod G. Agostija i A. B. Michelangelija. Utemeljitelj je klavirskog odjela Visoke muzičke škole u Skopju 1968., a od 1971. predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je odgojio nekoliko naraštaja izuzetnih mladih pijanista. Djelovanje mu je usmjereno prema unapređenju nastavnog plana i programa na matičnoj ustanovi, s naglaskom na tehničkom, tonskom, pedalizacijskom i repertoarnom pomaku, pri čemu kombinira najbolju tradiciju tzv. Stančićeve Zagrebačke glasovirske škole i bogato nasljeđe talijanske pijanističke škole, posebno Michelangelijeve.
Surađivao je s brojnim glasovitim dirigentima te gostovao u svim hrvatskim i brojnim europskim i izvaneuropskim glazbenim središtima.
Redaktor je djela hrvatskih skladatelja te autor mnogih stručnih tekstova u hrvatskim i inozemnim strukovnim glasilima.
Odsvirao je tisuće koncerata: solistički, s orkestrima, s Triom Orlando (čiji je član od utemeljenja 1985.) te s Katarinom Krpan u klavirskom duu.
U velikom broju Krpanovih diskografskih izdanja koja su tijekom godina objavljivali hrvatski i inozemni nakladnici, posebno se ističe box 32 sonate Ludwiga van Beethovena, koji su 2016. objavili Croatia Records I HRT.
Utemeljitelj je hrvatske sekcije EPTA-e i njena Međunarodnog natjecanja za mlade u Osijeku te Međunarodnog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu. Član je brojnih ocjenjivačkih sudova na inozemnim pijanističkim natjecanjima te voditelj velikog broja majstorskih tečajeva za pijaniste i komorne glazbenike.
Vladimir Krpan danas je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.
Dobitnik je mnogih nagrada od kojih se ističu one za životno djelo: Porin Hrvatske diskografske udruge za poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi (1991.), Hrvatskoga društva glazbenih i plesnih pedagoga (2005.), Vladimir Nazor (2005.) i Zlatno zvono Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (2008.).
Odlikovan je odličjem reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi (1995.), a za visoka umjetnička dostignuća u kulturnoj suradnji među narodima talijanski mu je predsjednik Carlo Azzeglio Ciampi uručio nagradu Prometej (2001.)