RADIONICA IZRADE ETNO NAKITA

IGRA STAKLENIM PERLAMA

„Igra staklenim perlama“
Tijekom školske godine 1 x 2 šk. sata tjedno
Cijena: 1.440,00 kn (8 x 180,00 kn)
Ukupno 60 sati
Stručna voditeljica: Vinka Mareković
Počinje prema dogovoru kad se skupi dovoljan broj polaznika.

Program izrade etno nakita održava se u učionici Narodnog sveučilišta “Sesvete”. Izrada etno nakita je složen zadatak i zato počinjemo s jednostavnijim formama prema sve složenijim. S vremenom obradimo etno nakit po svim regijama – služeći se fotografijama i shemama stvaramo replike originalnog nakita. Na radionicama se izrađuje sljedeći nakit: samoborski kraluš i košic, zagorska ogrlica, duvanjski broš, sv. nedjeljski kraluš, mljetski kolarin, ogrlica iz Davora, Draganića, Gradišta (Slavonski Brod), Sopja, turopoljski grlinček, srce iz Turopolja, parte iz Mosavine, slavonska kajica, moslavačka ogrlica, baranjska ogrlica, zagrebačka ogrlica, a u naprednoj grupi izrađuju se i tradicijske mađarske, ekvadorske, rumunjske, bugarske, ukrajinske, ruske i turske ogrlice i dr.
Osim nakita (ogrlica, naušnica, prstenja i broševa) učimo izrađivati i druge uporabne ukrasne predmete načinjene od staklenih perlica sa uzorcima i predlošcima iz etnološke literature i časopisa vezanih uz perle (etui za mobitel, kape, vrećice i dr.). Pri završetku tečaja organiziramo izložbu polaznika uz mogućnost prodaje načinjenih predmeta.
Izradom etno nakita radimo na očuvanju, razvijanju tradicijske baštine koja ne završava na izradi replika već kroz tečaj ona doživljava svoj razvoj, nadogradnju, nastavlja svoj životni vijek. Kroz ove radionice istražujemo zaboravljene vrste nakita i stvaramo nove kreacije na temelju starih predložaka. Na kreativan način populariziramo hrvatsku kulturnu baštinu, revitaliziramo je, činimo bliskom mlađim naraštajima.
Cilj ove radionice je upoznavanje različitih tehnika izrade tradicijskog nakita, upoznavanje regionalnih specifičnosti nakita pojedinih krajeva i uvid u kulturno povijesne prilike kada je nakit izrađivan i prigode kada je nakit nošen.

KONTAKT: vjekoslava.damjanovic@ns-sesvete.hr