KRLEŽA U SESVETAMA

  „Umjetnost 20. stoljeća „

Centar za kulturu Narodnog sveučilišta „Sesvete“ u ponedjeljak, 18. studenog 2019. g. u dvorani Narodnog sveučilišta „Sesvete“ upriličio je zanimljivo glazbeno scensko događanje u kojem su sudjelovali trenutno najbolji umjetnici iz dramskog i glazbenog svijeta hrvatske umjetnosti.

 Slavno predavanje Miroslava Krleže o hrvatskoj književnosti spektakularnim načinom izveo je OZREN GRABARIĆ, prvak suvremenog hrvatskog glumišta uz klavirsku pratnju MATEJA MEŠTROVIĆA.          

Tekst je priredio Vlaho Bogišić , režirala je Aida Bukvić, kostimografiju potpisuje Barbara Bourek, a majstor svjetla je bio Saša Fistrić.

Jedno od najvažnijih predavanja Miroslava Krleže održano je upravo u Hrvatskom glazbenom zavodu 1930. pred više od 800 slušatelja, kako izvještava tadašnji Jutarnji list. Drugo predavanje, ono o hrvatskoj književnosti, trebalo je biti održano 1933., ali zabranila ga je tadašnja policija. Prvo je predavanje bilo osnovom za slavnu Krležinu knjigu Moj obračun s njima, a o drugome znamo samo s najavnih plakata da je trebalo biti o hrvatskoj književnosti. Polazeći od Krležinih tekstova, prije svega sinopsisa samoga predavanja i Krležine marginalije o novijoj hrvatskoj književnosti, u Hrvatskom glazbenom zavodu oživit ćemo Krležinu riječ s, koliko je to moguće, asocijacijskim poveznicama na suvremene prilike.

Predstava je premijerno izvedena na Festivalu svjetske književnosti u rujnu 2019