SHAPE OF WATER / MARTA KUŠT

Voda je simbol života, ne samo kao element fiziološke potrebe neophodne za preživljavanje već života samoga – njegove jednostavnosti i kompleksnosti, simbol previranjima i promjene, staloženosti i uzburkanih valova, prilagodbe i podložnosti utjecajima vanjskih faktora. Staklo je, poput vode, spoj krhkosti i snage, mirne fluidnosti i razigranosti, monumentalne staloženosti i razorne sile.

Masaru Emato, japanski znanstvenik i humanist, bavi se istraživanjem vode. U svojoj knjizi Poruke skrivene u vodi opisuje eksperimente na smrznutim oblicima kristala. Opisuje kako najljepši kristali nastaju kada je voda izložena ljubavi i zahvalnosti. Što bolje razumijemo vodu, to će nam teže biti zanijekati Božje postojanje. Razumijevanje vode donosi nam razumijevanje svemira, prirodnih čudesa i samoga života.

Voda je zrcalo duše. Ima mnogo lica koja se oblikuju dok se povezuje sa sviješču ljudskog bića. Tada nam postaje jasno da Martine staklene forme nisu tek slučajnost, one utjelovljuju karakter vode, a prije svega karakter same autorice koja je svjesna o postojanju nečeg uzvišenog u veličanstvenoj priči o vodi i životu.

Izložba se može razgledati do 17. rujna 2021.