RADIONICA ZA DJECU

Od srca srcu/Ususret Valentinovu

Ove godine ljubav smo izrazili svima koje nosimo u srcu. Povodom dana zaljubljenih predložili smo da zajedno sa svojim najmlađima napravite jednostavnu ali efektnu čestitku izrađenu tehnikom savijanja papirnatih traka, tzv. quilling tehnikom. Uz izradu ukrasa u ovoj tehnici provest ćete kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom, a možda se usput i zaljubiti u ovu dekorativnu i smirujuću hobby art vještinu.

Ponekad nam je teško nekome riječima izjaviti ljubav, no uz pomoć ovakve vlastitom rukom izrađene čestitke možda će to biti nešto jednostavnije.

Tehnika quilling ili filigran papira potječe još iz srednjeg vijeka kad je papir bio vrlo dragocjen i svaki komadić je trebalo dobro iskoristiti. Neka istraživanja govore da je tehnika nastala odmah nakon izuma papira u Kini u 2.st. prije Krista.

Za izradu rolica koje savijamo u razne oblike koristi se poseban metalni štapić ili drveni štapić kojem na vrhu napravimo mali urez kako nam papirnata trakica ne bi kliznula sa štapića. Namotanu rolicu skidamo sa štapića i ljepilom joj  učvrstimo kraj kako bi ostala u željenoj veličini i obliku. Nakon što smo izradili potrebne rolice i savinuli ih u željene oblike, ljepilom slažemo zamišljenu kompoziciju, koju možemo lagano i nacrtati običnom olovkom na podlozi. Ovako izrađene slike mogu biti prava umjetnička djela.

Djeci će ova tehnika biti posebno zanimljiva, a istovremeno će razvijati finu motoriku. Odabrali smo upravo ovaj jednostavni primjer budući da materijal i pribor potreban za njezinu izradu svi imamo u kući.

Za izradu ovakve čestitke biti će vam potrebno:

  • papir u crvenoj boji (izrezan na trakice širine 3-5 mm)
  • tvrđi papir bijele boje za podlogu (čestitku)
  • metalni ili drveni štapić s urezom na vrhu
  • škare
  • ljepilo za papir

Želimo vam puno uspjeha, smijeha i veselja u vašim zajedničkim trenucima izrade srca u quilling tehnici. Mogućnosti je bezbroj, sve ovisi o vašoj mašti i spretnosti!