leđa

KONCERT povodom 100. obljetnice smrti G. Puccinija

12stu19:30KONCERT povodom 100. obljetnice smrti G. PuccinijaValentina Fijačko Kobić sopran, Roko Radovan tenor i Jana Haluza moderator

Vrijeme

(Utorak) 19:30

O događaju

Koncert povodom 100. obljetnice smrti Giacomo Puccinija.

Giacomo Puccini (1858–1924) bio je jedan od najvažnijih talijanskih kompozitora opere, poznat po svom izuzetnom talentu za melodiju i sposobnosti izražavanja duboke emocije kroz muziku. Njegova djela spadaju u kasni verizam, pravac koji se fokusira na realistične likove i priče iz svakodnevnog života.

Neke od njegovih najpoznatijih opera su “La Bohème” (1896), “Tosca” (1900), “Madama Butterfly” (1904), i “Turandot”, koja je ostala nedovršena zbog njegove smrti. Puccinijeve opere raskošnih su melodija, dramatične napetosti i emocionalne snage, što ih čini vječnim klasicima opernog repertoara.

Njegov rad je imao veliki utjecaj na opernu umjetnost, a njegove opere i danas su među najizvođenijima na svijetu.

Valentina Fijačko Kobić je istaknuta hrvatska sopranistica, poznata po svojoj izuzetnoj vokalnoj tehnici i emotivnim interpretacijama. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i brzo se afirmirala na domaćim i međunarodnim opernim scenama. Njena karijera obuhvaća brojne glavne uloge u operama kao što su “La Bohème”, “Madama Butterfly”, i “Rigoletto”,. Prvakinja je opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Cjenjena je zbog svog snažnog, ali istovremeno suptilnog soprana, kao i sposobnosti da duboko dočara emocije likova koje tumači.

Roko Radovan je mladi hrvatski tenor koji se brzo afirmirao na domaćoj i međunarodnoj opernoj sceni. Poznat po svom snažnom i izražajnom glasu, kao i po tehničkoj preciznosti, Radovan je stekao priznanje tumačeći uloge u operama kao što su “La Bohème”, “Rigoletto”, i “Ljubavni napitak”.

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i nastupao je u brojnim opernim kućama i koncertnim dvoranama. Njegov upečatljiv talent, kao i karizma na sceni, čine ga jednim od najperspektivnijih mladih tenora iz Hrvatske.

Jana Haluza, muzikologinja i voditeljica klasičnog programa na HRT-u istaknuta je figura u promociji klasične muzike u Hrvatskoj. Kao muzikolog, specijalizirana je za istraživanje i analizu klasične muzike, dok kao voditeljica radi na približavanju ovog žanra široj publici. Njen rad na HRT-u uključuje vođenje emisija posvećenih klasičnoj muzici, predstavljajući vrhunske domaće i međunarodne umjetnike, kao i analiziranje djela klasične muzike.

Njen doprinos kulturnoj sceni ogleda se u popularizaciji klasične muzike i muzičke edukacije, kroz medijsku prisutnost i muzikološke uvide.

Organizator

Lokacija

DVORANA NARODNOG SVEUČILIŠTA "SESVETE"

Trg Dragutina Domjanića 6

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content