Loading Events

« All Events

SESVETSKI DANI KULTURE

Nedjelja, 30. svibnja 2021.

KONCERT

ANA RUCNER – violončelo

SNJEŽANA RUCNER – violončelo

Gosti: Dora Kuleš i Matija Vokić – violončelo

Otvorena scena Trg D. Domjanića u 19.30 sati

Ulaz besplatan

 

PROGRAM KONCERTA

A. Vivaldi: Largo za dva violončela

Tradicionalna rumunjska: K’o lijep san i čardaš, za dva violončela

W.A. Mozart: Ave verum Corpus , za četiri violončela

J. Lennon: Yesterday, za četiri violončela

Ana cello electric performance

 

Ana Rucner jedna je od najinovativnijih predstavnica klasične glazbe u Hrvatskoj, s osvojenih 28 domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada. Njezini su nastupi, kao predstavnice naše zemlje, među najuspješnijima diljem Svijeta. Do sada je održala više od 700 nastupa u Kini, Koreji, Japanu, Indiji, Rusiji, skandinavskim zemljama, Australiji, SAD-u, Kanadi, Brazilu, Nizozemskoj, Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Češkoj, Ukrajini, Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji, Crnoj gori, Makedoniji, Grčkoj, Izraelu, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pronoseći radost glazbe te predstavljajući neke od najvećih skladatelja svih vremena na svoj moderan i jedinstveni način. Upravo je taj njezin stil bio najvažniji pri ostvarivanju međunarodnog uspjeha. Elementi klasične, moderne i etno glazbe uz atraktivan nastup na sceni svrstavaju Anu Rucner u sam vrh uspješnih hrvatskih izvođača na svjetskoj sceni.

Ana je bila i prva hrvatska glazbenica koja je svirala električno čelo čime je privukla i mlađe slušatelje. Jednako popularna kao solo izvođač na svojim koncertima i kao gošća na raznim događanjima, a njezin umjetnički rad cijene i publika i mediji. Imala je priliku svirati s mnogim poznatim umjetnicima. Već sa 17 godina bila je stalni honorarni član Mariborskog Filharmonijskog orkestra gdje je svirala u društvu poznatog Lala Schifrina, autora mnogih poznatih izvedbi, među kojima je i glavna tema iz filma Mission Impossible. Surađivala je i s Davidom Müllerom, članom poznatog kvarteta Il Divo, Peterom Soaveom, najpoznatijim svjetskim bandoneonistom i harmonikašem te mnogim drugim poznatim umjetnicima. Svoje glazbeno obrazovanje započela je sa sedam godina u glazbenoj školi Elly Bašić, gdje se razvijala u klasi profesorice Dobrile Berković-Magdalenić. Edukaciju je nastavila na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Željka Švaglića i Krešimira Lazara. Diplomirala je 2005. godine s najvišim ocjenama i dobila zvanje profesora violončela. Tijekom studiranja pohađala je mnogobrojne stručne seminare i radila s nekim od najpoznatijih glazbenih autoriteta kao što su: Menahem Meir, Gustav Neiva Tavares, Dmitri Miller, David Grigorian, Vladimir Perlin i Silvija Sondeckiene. Sudjelovala je u mnogim glazbenim natjecanjima (Rudolf Matz, Antonio Janigro …) s velikim uspjehom, a jedna od osvojenih i Ani vrlo dragih nagrada je Diploma di merito, osvojena 1999. godine na Međunarodnom natjecanju mladih violončelista.
Od 2008. godine Ana djeluje kao slobodni umjetnik, a njezine mnogobrojne aktivnosti pridonose prepoznatljivosti hrvatske kulture diljem Svijeta.

Osvojene nagrade

Ana Rucner osvojila je 27 respektabilnih domaćih i međunarodnih nagrada za turistička videa, pa ju često nazivaju i „hrvatskom ambasadoricom“, a ponosna je i na titulu „počasne ambasadorice“ grada Pekinga koju su joj dodijelili 2011.

Diskografija

  • Album „Za male anđele” uspavanke za djecu (klasična glazba)
  • Album „eXpression” , rock i klasičan repertoar
  • World Classics& Croatian Beauties (suradnja s Hrvatskom Turističkom Zajednicom)
  • Vječne uspavanke (glazbeni album i priča za djecu, u suradnji s njemačkom spisateljicom Roswithom Moralić)

 

Snježana Rucner je solo čelistica u orkestru Hrvatskog Narodnog Kazališta u Zagrebu. Sa suprugom Draganom Rucner osnovala je 1998. godine danas već međunarodno poznati Rucner String Quartet.

Ana često spominje svoje roditelje kao veliku podršku te kao osobe koje su imale najveći utjecaj na njezino obrazovanje i razvoj karijere.

 

Dora Kuleš, učenica je 5. razreda Osnovne glazbene škole Zlatka Grgoševića

 

Matija Vokić, učenik je završnog razreda Srednje glazbene škole Zlatka Grgoševića