Loading Events

« All Events

SESVETSKA KULTURNA JESEN

Subota, 18. rujna 2021.

KONCERT

RENATA SABLJAK, glumica i pjevačica Kazališta Komedija

TAMUBRAŠKI ORKESTAR HRT & Siniša Leopold

Otvorena scena Trga Dragutina Domjanića, Sesvete u 19.00 sati

Ulaz besplatan

 U SLUČAJU KIŠE KONCERT ĆE SE ODRŽATI U DVORANI NARODNOG SVEUČILIŠTA  „SESVETE“

Renata Sabljak pjevačku karijeru započela je 1992. u dobi od 15 godina u Turbo Limach Showu, u kojem je te sezone i pobijedila. Zapažene je nastupe ostvarila i u Prvom pljesku, na Dori (1999. i 2000.), Zadarfestu (1998.) te u emisiji “Napokon nedjelja” sa Ðanijem Stipaničevim.

Obrazovanje je stekla na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, završni semestar glume na Sveučilištu Ohio, SAD, a solo pjevanje u glazbenoj školi “Blagoje Bersa”.

Njezin umjetnički put na kazališnim daskama u današnjoj matičnoj kući Kazalište Komedija započeo je premijerom predstave “Mali dućan strave”, 15. veljače 2002. godine. Nakon toga uslijedile su brojne glumačke uloge, kako u Komediji, tako i u drugim kazalištima.

  1. godine odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

 

Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine pod nazivom Tamburaški zbor kao ansambl za izvođenje tradicijske glazbe, vezan isključivo za radijski program. Od tada, Orkestar u emisijama Radija i Televizije predstavlja hrvatsku narodnu glazbu. Velik dio programa tvore koncertna djela pisana za tambure.

Prvi dirigenti bili su Josip Stojanović, Vladimir Mutak, Željko Brkanović i Zlatko Černjul; od 1985. godine do danas orkestar predvodi Siniša Leopold. Iako je i prije njegova dolaska bilo povremenih nastupa u javnosti, primjerice na festivalima u Krapini i Požegi, upravo je zahvaljujući nastojanjima Siniše Leopolda ansambl izišao iz studija te uspostavio kontinuiranu praksu nastupanja pred publikom. Od sviranja po ratištima početkom 1990-ih preko opsežnih inozemnih turneja (Južna Amerika, Južnoafrička Republika, Australija, Malezija, SAD, Kanada, Kina) do današnjega stalnog koncertnog ciklusa U ozračju tambure (od 2002.), novogodišnjih koncerata Valceri, polke i druge špelancije i redovitih dobrotvornih koncerata, Tamburaški orkestar HRT-a imao je jednu od najvažnijih uloga u promicanju tambure i tamburaštva, koja uz glazbenu ima i kulturološku vrijednost prepoznatu i u svijetu.

Svojim djelovanjem, trajno zabilježenim na dragocjenim snimkama u fonoteci HRT-a, održava sve promjene koje je tambura prošla od narodnoga do umjetničkoga glazbala iznimnih mogućnosti. Usporedno s izlaskom na pozornice, uvelike je proširen i repertoar orkestra, pa uz originalne skladbe, izvodi i glazbu s područja jazza, ozbiljne, filmske, zabavne i lake orkestralne glazbe u aranžmanima za tambure te potiče hrvatske autore na pisanje novih djela, a izvođače raznih izričaja na suradnju.

Godine 2011. Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo je Tamburaškom orkestru HRT-a nagradu Vatroslav Lisinski za cjelokupni doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu u sedamdeset godina djelovanja. Orkestar je vrlo aktivan i na području diskografske djelatnosti. Za album 7 desetljeća 1941.-2011.: Hrvatski skladatelji u ozračju tambure 2012. godine osvojio je Porina za najbolji album tamburaške glazbe, a u istoj kategoriji Porina je osvojio album Pozdrav Zagorju snimljen uz Kvartet Gubec (2016.) te album Siniša Leopold i Tamburaški orkestar HRT-a (2017.). Porinom je 2020. godine nagrađen i album Kajkavski biseri koji su Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold ostvarili uz Bojana Jambrošića.