Loading Events

« All Events

Ljubavna komedija

Ponedjeljak, 25. svibnja 2020.

VRZINO KOLO

Centar za kulturu, Narodnog sveučilišta „Sesvete“ i Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca  poklanjaju vam predstavu.

Ljubavna komedija  u 4 čina po tekstu Joze Ivakića: VRZINO KOLO

režija Vjekoslav Janković, koprodukcija s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu

Premijera: GK “Joza Ivakić” Vinkovci, 10. studenog 2017.

U predstavi glume: Ivan Ćaćić, Matea Marušić, Katarina Baban, Denis Brižić, Hrvoje Seršić, Selena Andrić, Goran Smoljanović , Katarina Kristić, Vladimir Andrić te plesači iz FA Lisinski Vinkovci.

Autorski tim:

Kostimografija, scenografija, video projekcije, likovna oprema– Saša Došen
Glazba – Igor Valeri
Koreograf – Danijel Šota
Scenski pokret – Petra Blašković
Harmonika – Andrej Pezić
Snimatelj – Davor Šarić

Trajanje predstave oko 90 minuta

Predstava etnografski obrađuje nekoliko segmenata građanskog života između svjetskih ratova.  Identitet prostora afirmiramo građanskim elementima kulturne baštine Vinkovaca kao što su ; jezik, glazba, kostim, životne navike, društvene vrijednosti, vjerovanja. Pisac gradi svijet drame   kroz moralnu poruku o temeljnim društvenim odnosima kroz teme ljubavi, braka, suodnosa materijalnih i duhovnih načela. Svevremenske suodnose propitujemo suvremenim teatarskim jezikom kako bi priča svojom aktualnošću ostvarila davno piščevo htijenje i zaljubljenost u temeljne vrijednosti života u vinkovačkoj varoši.

„Vrzino kolo u kojem se sve događa,  je kolo u kojem svatko želi biti glavni, svatko vuče na svoju stranu i stvara se metež. Muško – ženska tema bit će interesantna dokle god bude muškaraca i žena, a osobito dokle god bude muškaraca koji kao mala djeca vole uzeti igračku s kojom se netko drugi igra. U predstavi se najviše bavimo emocijama i njih želimo prenijeti publici, kako bi  činila ono što želi, što voli i da stane iza sebe, bude ponosna. Ljepota Ivakićevog  „Vrzinog kola“ je i u tome što s jedne strane donosi pučku tradiciju, a to su ljubavni odnosi, ljubavni zapleti, ljepota govora, glazbe, a s druge strane dva su čina napisana kao vodvilj, po kazališnim normama koje su bile u tom trenutku aktualne i moderne. Ivakić spaja najbolje od velikog kazališta i tradicijskog pučkog teatra.“ riječ redatelja.

Predstavu možete pogledati od 13. 5. do 24. 5. 2020.