Loading Events

« All Events

DIGITALNA NOĆ MUZEJA 2021.

Petak, 29. siječnja 2021., 18:00-Subota, 30. siječnja 2021., 1:00

Zadaće muzeja u uvjetima kriza

Šesnaesta Noć muzeja održat će se 29. siječnja 2021. od 18 do 01 sat  iza ponoći.  Ove godine najveći dio programa odvijat će se putem digitalnih medija i prenositi  „uživo“ na gradske trgove i prostore, a gdje to bude moguće u stvarnom prostoru muzeja u ograničenom broju posjetitelja.

U okolnostima kada se većina kulturnih događanja odgađa ili potpuno seli u digitalne kanale komuniciranja, pod sadašnjim uvjetima koji su prvenstveno vezani uz epidemiološke mjere, odlučeno je da se 16. NOĆ MUZEJA održi kao DIGITALNA NOĆ MUZEJA, na način koji je imanentan vremenu i funkcioniranju muzeja u uvjetima globalne svjetske krize. Tema ovogodišnje 16. Noći muzeja je „Zadaće muzeja u uvjetima kriza“.

Sova kao zaštitni znak Noći muzeja  mnogo je starija od svoje muzejske uloge.  Drevni Grci štovali su na Olimpu sovu učiteljicu mudrosti, a božica mudrosti Atena često se pojavljivala u liku sove. Atena je bila toliko zadivljena velikim očima i veličanstvenošću sove da je postala njena omiljena ptica. Ova sova bila je zaštićena i naseljena unutar Akropole u velikom broju. Vjerovalo se da je magično “unutarnje svjetlo” dalo sovi noćni vid. Mnoge civilizacije pridavale su sovi magične moći.

Pa najbolje da se pripremimo za tu zanimljivu manifestaciju i zajedno s našim mališanima napravimo jednu dragu, malu sovicu koja će krasiti naš topli dom! Ili više njih.

A onda zajedno s njom iz udobnosti našeg doma popratimo virtualni program ovogodišnje Noći muzeja na https://nocmuzeja.hr/

 

Za izradu sovice biti će vam potrebno:

  • materijal: filc u više boja, dva gumbića, ukrasne trakice, sintetičko punjenje ili vata
  • pribor: olovka, škare, ljepilo, igla i konac

Nakon što ste izrezali filc prema šabloni u prilogu, sovicu možete spojiti ljepljenjem ili šivanjem (možete koristiti konac u kontrastnoj boji) te napuniti vatom, sitnim ostacima filca ili sintetičkim punjenjem.

Od vaše sovice može nastati lijepi ukras, privjesak za ključeve, broš, bookmarker i slično. Ovisno o namjeni, možete dodati trakicu, štapić od sladoleda ili na poleđinu zalijepiti iglu za broš.

Svoju unikatnu sovicu možete fotografirati i poslati nam na email info@ns-sesvete.hr a mi ćemo vaše fotografije objaviti na našoj web i Fb stranici.