LUTKARSKI STUDIO SESVETE

LUTKARSKI STUDIO SESVETE

Tijekom školske godine 1 x 2 šk. sata tjedno
Cijena: 1.440,00 kn (8 x 180,00 kn)
Ukupno 60 sati
Stručna voditeljica: Nataša Balan Lambevska

Nastava počinje 7. listopada 2019.
Program je namijenjen djeci predškolskog uzrasta od 5+

i djeci školskog uzrasta

  1. Izrada lutaka i likovni izričaj
    Polaznici lutkarskog studija sami izrađuju lutke koje se pokazuju na oglednom satu, izložbi ili pak u završnoj produkciji. Lutke koje djeca izrađuju prikladne su njihovoj dobi. Materijali koje odabiremo su jednostavni i često su dio naše svakodnevnice, tako da se djeca ekološki osvješćuju te važnost pridonose odabiru materijala, a ne njegovoj materijalnoj vrijednosti. Nastojimo pokazati da uz vrlo jednostavne materijale mogu nastati zanimljive scenske lutke. Djeca se upoznaju s različitim tradicionalnim i modernim lutkarskim vrstama: ručne lutke, ginjoli, zijevalice, štapne lutke, marionete, maske, kazalište sjena, kazalište papira, kazalište predmeta itd.
  2. Animacija i scenski pokret
    Nakon izrade lutaka slijedi njihovo animiranje (anima (lat.) duša, duh) ili oživljavanje. Ovo je izuzetno bitan segment jer se djeca susreću s izazovom kako oživiti predmet / lutku. Taj izazov ponekad predstavlja više problema odraslima nego djeci. Djeca se uče osnovnim zakonitostima lutkarstva i lutkarskih tehnika. Tražimo prikladan glas i kretanje lutke te odnos s animatorom. Također se radi na scenskom pokretu, koji bismo jednostavnije nazvali vježbe u prostoru. Kroz razne vježbe djeca shvaćaju i osvješćuju razliku između prostora i scenskog prostora, odnos publike i glumca, oslobađaju se u prostoru te postaju svjesni svog tijela i partnera na sceni, a ujedno razmišljaju i o osnovnim zakonitostima scene i mizanscene.

Lutkarsko-likovno-radionički dio: crtanje, modeliranje, kaširanje, gipsanje, šivanje itd. (učenje rukovanja prikladnim priborom)

Animacijski dio: savladavanje osnovnih zakonitosti lutke (nivo, disanje, pogled, hod, govor itd.)

Igre: dramske igre i igre imaginacije, improvizacije, oslobađanje mašte, osvještavanje scenskog prostora i partnera te scenski govor Tekst (priča): upoznavanje s dječjom literaturom koja je lutkarski zanimljiva i poticajna.
Glazba i pokret: igre u prostoru koje uz glazbu oslobađaju pokret, razvijaju osjećaj za ritam i tempo.