Loading Events

« All Events

SMUK – Sesvetska mladež uzdiže kulturu

Utorak, 9. svibnja 2017.

PREDSTAVA ZA MLADE – „S PRVIM PAHULJAMA“

Dramska skupina Kaos Gimnazije Sesvete
Dvorana Narodnog sveučilišta „Sesvete“ u 18 sati, ulaz besplatan

Tekst: Ines Ognjenčić
Igraju:
Antea Latinčić, Sara Šimunić, Domagoj Topić, Anamarija Koturić, Ivana Lozić, Barbara Raguž, Martina Vrbić, Sara Čanić, Nika Latinčić, Gabrijel Lukić, Marko Topić, Marta Marinić.
Voditeljica: Željka Župan Vuksan

Predstava S prvim pahuljama priča je o Ivi i svoj drugoj djeci koja se svakodnevno bore sa školskim i životnim problemima.
Iva je je obična djevojka. Rođena u znaku vodenjaka, nestalna duša, neshvaćeni umjetnik.
Iva živi na dvije adrese, kod mame i kod tate. Ali bez obzira na koja vrata pokucate, ni mama ni tata neće znati gdje je Iva ovoga trenutka.
Imala je brata. Nije mu bila najbolja sestra, ali trudila se. No jednog je dana brat odlučio otići s ovoga svijeta. I otišao je…s prvim pahuljama… otada je Iva sama. Potpuno sama.
U školi je bila prava mala odlikašica pa su je roditelji natjerali da upiše gimnaziju, pravu školu koja nudi lepezu znanja. Ali Iva je htjela crtati, svirati, pjevati…i umjesto da uživa u svojim talentima Iva je sate i dane provodila jureći s jedne adrese na drugu nadomještajući svojim roditeljima izgubljenog sina, učeći napamet sve faze oplodnje metilja crne ovce, sve peraje slatkovodnih i morskih riba, sve morfeme i foneme, potencije i derivacije…
Iva je svakim danom polako nestajala. Škola je u njoj ubila svu kreativnost i volju za životom. Nagomilale su se loše ocjene, nije se uklapala u isprazna ogovaranja drugih djevojaka, profesori nisu primijetili njenu tugu, njen poziv upomoć. Bila je samo broj u imeniku, i to onaj koji nije mogao zapamtiti zavisnosložene rečenice i građu tog nesretnog metilja.. a htjela je vrisnuti, htjela je svima reći da ona nije broj, nikakva statistika, nikakva negativna ocjena, ali neki nisu znali ni kako se preziva ni kako je cijelu noć provela tješeći majku i kako jednostavno nije stigla napisati zadaću, pročitati lektiru, naučiti sva gorja u istočnoj Kini.
I Iva je baš poput brata htjela otići, otputovati…s prvim pahuljama jednostavno nestati…