Loading Events

« All Events

SMUK – Sesvetska mladež uzdiže kulturu

Četvrtak, 11. svibnja 2017.

IZLOŽBA / IVAN TUDEK – IZBOR RADOVA

Galerija dvorane Narodnog sveučilišta „Sesvete“
Izložba se može razgledati do 21. svibnja 2017.

Ivan  Tudek, mag. edukacije likovne kulture, rođen 1983. godine u Zagrebu, 2010. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na nastavničkom odsjeku u klasi izv. prof. Damira Sokića.
Izlagao na dvadesetak samostalnih i niz skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.
Boravio na nekoliko umjetničkih rezidencija.
Autor je javne skulpture „Torba“ na vrsarskoj rivi.
Član je HDLU-a Zagreb i HZSU-a.

U svojem radu, kroz vizualna upozorenja prikazana stilizirano u karakteru prometnih znakova, istražujem opustošenje unutar okoliša, dezertifikaciju, mijene u biljnome svijetu, klimatske promjene, kao pojave koje mogu dovesti do distopijskoga krajolika.
Arbitrarne, dogovorene znakove i simbole svima prepoznatljive, koristim kako bi upozorio na spomenute mijene i devijacije, a koje u prenesenom značenju nadovezani jedan na drugi poput stripa mogu ukazivati na mentalno pustošenje vrijednosti koje sve više bivaju potisnute od strane društva spektakla.
Opustinjavanje, u literaturi često dezertifikacija ili desertifikacija u značenju napredovanja, širenja pustinja, proces je pogoršanja kvalitete tla u relativno sušnim područjima aridne klime. Ovo pogoršanje kvalitete tla uzrokuje širenje, odnosno nastajanje pustinja ili uvjeta sličnih pustinjskim.
Pojam potječe od latinskog desertus facere, što bi prevedeno značilo “pustošiti”, “opustošiti”.
Pišući o fenomenu “opustinjavanje”, prvenstveno se preneseno misli na moguću izdaju i pustošenje naših misli koje sve više kreira progresivni način života.
Naš iskaz, naša tvrdnja i stav, nužno trebaju biti prezentirani izravnije poput prometnog znaka kojega uočavamo i registriramo u brzini vožnje, kako bi se naš iskaz i stav uopće vidjeli i izborili za legitimitet u sveopćem društvu nadmetanja. (Ivan Tudek)