Loading Events

« All Events

RADIONICA – IZLOŽBA – PREDAVANJE

Srijeda, 15. rujna 2021.-Ponedjeljak, 20. rujna 2021.

suradnja sa HULULK

GRUPA INFRA / INFRARED PAINTING – UMJETNOST BUDUĆNOSTI GRUPA INFRA

 

KREATIVNA RADIONICA S ČLANOVIMA GRUPE INFRA – upoznavanje s IR tehnikom i rezultatima znanstvenih istraživanja te likovna radionica u toj tehnici

15. rujna 2021. od 10:30 do 12:30, učenici 4. razreda s učiteljicom Jasminkom Pizzitola

 

PREDAVANJE INFRAREDART – OD DIZAJNA DO SLIKARSTVA

u dvorani Narodnog sveučilišta Sesvete u 18.00 sati

Uvodno predavanje i predstavljanje Grupe INFRA

 

OTVORENJE IZLOŽBE INFRARED PAINTING – UMJETNOST BUDUĆNOSTI

u predvorju dvorane Narodnog sveučilišta Sesvete i u Galeriji Oblok Knjižnice Sesvete nakon predavanja

20. rujna 2021.

 

GRUPA INFRA je osnovana od strane likovnih entuzijasta, umjetnika i istraživača koji na vrlo specifičan način povezuju znanost i umjetnost. Koristeći znanja stečena kroz godine istraživanja fenomena infracrvene svjetlosti i njezine primjene u detekciji i analizi dubinskih slojeva likovnih radova o kojima bismo željeli znati puno više nego što nam govori površinski vizualni dojam, autori – članovi INFRA grupe, na slikarskoj podlozi grade slojevite strukture svojih kreacija. Pri tom dodiruju granice pitanja i zagonetki, povezuju tehnološke inovacije s radošću igre te otvaraju prostor novim izazovima i novim porukama.

 

INFRARED, ILI HRV. INFRA-CRVENO SLIKARSTVO spoj je umjetnosti i tehnologije, tj. inovacije na području eksploatacije infracrvenog spektra koje je autor hrvatski tim na čelu sa svjetski poznatim primijenjenim znanstvenikom,dr.sc.Vilkom Žiljkom. Radi se o sada već u svijetu poznatoj i nagrađivanoj metodi stvaranja jedinstvene slike dvostruke pojavnosti – jedne vidljive prostim okom, a druge tek pomoću infracrvene kamere, koju je unutar svog medija –  štafelajne slike, prva primijenila ak. slikarica Nada Žiljak, ovu inovativnu metodu, stvorivši tako novu vrstu slikarstva starom tehnikom –  akrilom na platnu, a potom je dr. slikarstva i restauratorica Dijana Nazor svojim doktoratom stavlja i u znanstveno-umjetnički diskurs, te njih dvije bivaju do prošlog proljeća jedine autorice koje slikaju na ovaj jedinstven način.
No, u lipnju 2019. godine, u Župnom dvoru u Vugrovcu, u galerijskom prostoru Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara, nakon prve poduke prof. Žiljka o slikanju u proširenom spektru, petero slikara krenulo je u osvajanje, za njih novog vizualnog prostora. To su Ana Guberina, Ana Divković, Ana Jakić Divković, Marija Galić i Ivica Fišter koji su svoje „naukovanje“ odmah prenijeli u djelo, spontano oformljujući grupu koju smo nazvali po inrared slikarstvu –grupa  INFRA, a koju će svojim stručnim tekstovima pratiti Sanda Stanaćev Bajzek.
Na drugoj radionici pridružile su im se tri nove članice, slikarice Mercedes Bratoš, Ivana Ožetski i Olena Sokolovska.
Nada Žiljak svoju je vlastitu, ali i opće ljudsku potrebu za skrivanjem, postigla kreiranjem originalnog svijeta –  novog načina slikanja napojenog čežnjom za tajanstvenošću, ali i ukazivanjem na licemjerje svijeta, njegovu istodobnu potrebu za osobnim prikivanjem, navlačenjem maski, a razotkrivanjem i nadziranjem drugoga. Njezina infrared slika stoga nije prezentacija tehnologije ili novog likovnog izričaja, već je originalan, jedinstven pristup predstavljanja ljudske intimnosti, određenih tabu tema, naše potrebe da zaštitimo, sakrijemo svoje pravo „ja“.
A o „lažnom moralu“, o prihvatljivom ili neprihvatljivom, o našim skrivenim, nemoralnim mislima, našim strastima i požudama progovorili su u svojim prvim infracrvenim slikam i ostali autori. Tako „atakom“ IR kamere žudnje i nagoni koje vješto skrivamo postaju stvarnost, postaju javnost kada njome bivaju otkriveni. Na Božićnoj izložbi infrared tehnologiju prilagođavaju pak temi Božića, tj. motivu Isusova rođenja, pa u područje „skrivene“ slike uz svetu obitelj nerijetko implementiraju likove anđela ili pak, kako to lijepo čini Ivica Fišter, rođenje Spasitelja prikazuju simbolom rađanja Sunca.
Grupa Infra po mnogo čemu je jedinstvena, a već na samome početku svoga djelovanja, prvim dvjema izložbama počastila nas je kuriozitetima. Ivica Fišter slika prve  infrared slike na staklu u svijetu, prvim monokromnim (crne) IR slikama počastila nas je Dijana Nazor, a Ana Divković, kiparica po vokaciji, za prvu skupnu infrared izložbu načinila je iz kaširanog papira figurinu konja nazvavši ga „Trojanec“, postavivši tako već u samom nazivu bazu za nova tematska promišljanja, za pronalaženje novih simboličkih i metaforičkih konotacija same infrared slike, posežući sada u daleku povijest, u korijene naše europske kulture, u mitologiju i umjetnost antike. Na Božićnoj izložbi odabire izvorni kiparski materijal – glinu i izrađuje seriju konjića od terakote.  Svoju zoomorfnu formu potom bogato  kolorira i ukrašava tradicijskim ornamentom, ostavljajući iznenađenje u području oku nevidljivog.
U svojim infracrvenim slikama ova u svijetu jedinstvena grupa nosi imperativ suvremenih vizualnih umjetnika: imati stvaralačku slobodu i usvajati nova znanja, posjedovati individualno obilježje po kome će biti prepoznati, izraz koji će nositi njihove prepoznatljive izričaje i namjere, misli i osjećaje. Osluškujući zov vlastitog talenta i primamljiv žamor novih tehnoloških znanja, i dalje će ih nastojati udružiti, vizualno zabilježiti, spojiti ih u sebi i u svome stvaranju,govoreći o sebi i dalje formama i bojama klasičnog medija štafelajne slike, slike na staklu, grafike ili trodimenzionalne kiparske forme,  ostvarujući sklad između onoga što jesu i vremena kojemu pripadaju. Inicirani željom i idejom dr.sc. Vilka Žiljka i njegova istraživačkog tima da njihovu inovaciju u području infracrvene tehnologije primjene u svome stvaralaštvu.

Sanda Stanaćev Bajzek