Loading Events

« All Events

PREDSTAVA ZA ODRASLE

Petak, 29. listopada 2021.

PLAY HARM ili SASVIM OBIČNE BESMISLICE

D. Harms & Kazalište „KNAP“

Dvorana Narodnog sveučilišta „Sesvete“ u  20:00 sati

PLAY HARM ili SASVIM OBIČNE BESMISLICE otkazana zbog bolesti glumca.  

Novac za kupljene ulaznice može se podići na blagajni .

igraju:  Marko Hergešić i Filip Detelić

dramaturg i redatelj:  Boris Kovačević

Daniil Harms (1905. – 1942.) ruski pjesnik, prozaik i dramatičar.

 

Harmsova kratka proza, nastala uglavnom između 1930. – 1940. g. predstavlja vrhunac svjetske avangardne književnosti. “Mene zanima samo besmislica, jedino to nema nikakvog praktičnog značenja” uzvikuje Harms u jeku stvaranja kulta novog sovjetskog utilitarnog čovjeka.

Harmsovi zapisi djeluju kao kratki nepovezani opažaji svijeta koji ga okružuje. Ti opažaji su izrazito subjektivni, karikirani, upotpunjeni fantazijom, s posebnim naglaskom na apsurd i besmislicu. Njegovo pismo plijeni britkim crnim humorom kao i vječno svježim, dječje začuđenim pogledom na svijet. Na svijet, koji se uporno opire zdravom razumu, u kojem je Aristotelova logika tek bajka za naivne.Taj i takav svijet uhitio je Harmsa pod optužbom “za širenje defetizma i klevetničkog raspoloženja”. Daniil Harms umro je od gladi u zatočeništvu 1942. g.

Kazalište Knap je u godini apsurda, besmislica i bizarnosti odlučilo na daske postaviti komad nastao po tekstovima Daniila Harmsa o besmislicama, apsurdu i bizarnostima. Pandemija, potresi, poplava i sve sulude okolnosti koje su nam okrenule život naglavačke ogolile su sav apsurd sustava i pred obične ljude postavile brojne upitnike. Ima li smisla, uopće naprezati moždane vijuge kako bi našli izlaz, ili je bolje prepustiti se besmislici da nas nosi? Knap je odlučio. Čemu propitivanja, mudre misli i pouke?  Vrijeme je apsurda, prikažimo ga u svoj njegovoj punini. Onako kako ga je i Harms prikazivao  prije gotovo stotinu godina, jer to je ogledalo današnjice.

Ulaznice u prodaji od 27. rujna 2021.,na blagajni Dvorane Narodnog sveučilišta „Sesvete“.

ponedjeljak od 17.00 – 20.00 sati
utorak – petak od 11.00 – 13.00 sati
1 sat prije početka predstave

Cijena ulaznice:
50,00 kn u slobodnoj prodaji,
30,00 kn za organizirani posjet škola,
40,00 kn za UMIROVLJENIKE.
Cijena za nezaposlene 25,00 kn ( 50% popust )