Loading Events

« All Events

online art / ZAPISI IZ ATELJEA

Ponedjeljak, 15. lipnja 2020.-Subota, 20. lipnja 2020.

BORNA DEMEL I ALEN MATIJAŠEVIĆ

Kad njihovo djelo stavimo jedno nasuprot drugog, ili jedno pored drugog, zahvaljujući suprotnostima, jasnije uočavamo osobitosti dvaju likovnih izričaja. Iako na oko različita, njihova djela su duhom srodna kao i sami autori.

Neki stručni i kritički osvrt čini mi se suvišan, ali poznavajući ih mogu reći da je njihov odnos kompleksniji zato što ga sačinjavaju prijateljstvo, korektiv te konkurentni izazov kroz sve razvojne stupnjeve njihove umjetnosti. Krenuvši od broja 14081974, datum rođenja koji dijele, kad sagledamo tijek pojedinačnog razvoja, odnose, privid svake slučajnosti se gubi, ali individualnost ostaje prisutna, jer obojica posjeduju vlastitu oblikovnu maštu  i sposobnost da mogućnosti koje lebde u zraku sakupe u djelo i ispune svojim duhom.

Koncept ‘Zapisi iz ateljea’ čine isti formati, različitih izričaja dvojice autora, koji sačinjavaju friz njihovih doživljaja, promišljanja i dugih razgovora iz ateljea koji dijele. Izložba je bila prvi puta predstavljena široj javnosti krajem 2019. u Galeriji Događanja.

Spomenut ćemo i njihove izložbe 14081974 i 14081974 part II, predstavljene u sklopu manifestacije Sesvetski dani.

Zahvaljujemo Borni i Alenu na suradnji.

 

ALEN MATIJAŠEVIĆ

Rođen je 14. 08. 1974. u Zagrebu. Godine 1993. maturirao je na Odjelu grafičkog dizajna Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Na Slikarski odsjek Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu upisao se 1994., a diplomirao je 1999. u klasi profesora V. J. Jordana. Živi u Zagrebu, a radi kao učitelj likovne kulture u Osnovnoj školi Zlatar Bistrica. Imao je dvije samostalne i 20 skupnih izložbi.

 

BORNA DEMEL

Rođen je 14. 08. 1974. godine u Splitu. Osnovnu školu završio je u Zagrebu 1989., a maturirao je na Odjelu grafičkog dizajna Škole za primjenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu 1993. godine. Slikarski odjel Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu upisao je 1994., a diplomirao u klasi profesora Zlatka Kesera 1999. godine. Živi u Zagrebu, a radi kao profesor stručnih predmeta na srednjoj školi u Bedekovčini.

Član HDLU-a.